例によって大急ぎなので、アイシングと箱詰めがきれいにできていないのですが...
何人かの方からレシピを聞かれて、すぐお答えできなかったので、次回は、私のブログにありますと言えるように、英語版(米国カップ計量)と日本語版(日本語の180CCのカップ計量)のレシピをアップしておきます。
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(make 24 madeleines)

 

  1. Preheat the oven to 350°F
  2. Grease two madeleine  pans (splay might work better)
  3. Melt 1 stick of butter (stove top or microwave)
  4. Sift 1/4 cup of unsweetened cocoa powder, 1/2 cup of all purpose flour and 1 tsp baking powder together.  
  5. Briefly whisk 3 eggs to break the egg yolks (no need to beat), add  1/2 cup of granulated sugar and mix well, add 1/2 tsp of vanilla extract and melted butter and whisk two or tree times, add the flower mixture and mix well until the batter becomes smooth and shiny. (The mixing order does not matter, all you have to do is to mix all ingredients together until it becomes smooth and shiny)
  6. Spoon into the madeleine pans (alternatively, you can use a pastly bag).
  7. Hit the pan onto a flat kitchen surface several times to make the batter surface flat and remove the extra bubbles inside.
  8. Bake for 8 to 10 minutes until the surface becomes dry and a tooth pick inserted in the center comes out dry (do not overbake)
  9. Brush the surface of the madeleines with cognac (optional).
  10. Remove the madeleines from the pan and let it cool at room temperature.
  11. Graze them and let it stand for a few hours until the graze is set, or put them in the fridge, if you’re in a hurry.

  

For the glaze, I did not measure. Probably something like:

Coffee glaze

Put 2/3 cup of powder sugar in the bowl, add 20 to 60 CC of coffee, one table spoon at a time until you get a desired coating texture.

Chocolate glaze

Microwave your favorite chocolate chips ( I used milk chocolate this time) until it melts, mix well. 

チョコレートマドレーヌ
12個のマドレーヌパン2枚分(=24個)

オーブンを180°Cに余熱しておく
マドレーヌ型に薄くオイルをスプレーしておくか、刷毛でオイルを塗っておく(サラダ油使いました)

1.バター110グラム(1スティック)を電子レンジで溶かす(鍋で直火にかけてもOK)
2.炊飯器用のお米のカップ下1/3 にココア、残りに小麦粉を入れて、これにベーキングパウダー小さじ1杯を合わせてふるっておく。
3.卵3個をざっと混ぜて、ここにグラニュー糖をお米のカップに2/3入れてざっと混ぜて、溶かしバターとバニラエッセンスを小さじ1杯(日本のバニラエッセンスやバニラオイルなら数滴)入れて、ぐるぐるっと混ぜ、小麦粉とココアを合わせてふるったものを加えて、泡だて器でだまがなくなってなめらかになるまでよくまぜる。
4.絞り出し袋に材料を入れて、マドレーヌ型に絞り出すか、スプーンか杓子で24等分、均等に型に分け入れる。
5. 余熱したオーブンで8~10分、表面が乾いた感じになって竹串をさして何もついてこなくなるまで焼く。(焼きすぎないこと)
6.熱いうちに表面にコニャックを少量、刷毛で塗る(省略可)
7.網の上とって粗熱を取る。(その前に、好み(あと、焼きすぎた時は)で反対側にもコニャックを塗る。コニャックは省略可、ラム酒やシロップでも代用可)

粉砂糖を振るか好みのアイシングをかける。
コーヒーアイシングは、粉砂糖とコーヒーを適当な硬さになるようにまぜたもの。チョコレートは、ミルクチョコレートを電子レンジでチンしたものをかけました。
室温だとアイシングがかわくのに数時間かかりますので、急ぐ時は冷蔵庫へ。

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